Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Zahrada přelomu 19. a 20. století
Sajvaldová, Zuzana
Bakalářská práce je zaměřena na zahradní umění 19. a 20. století. Obecně charakterizuje toto období z pohledu politického, kulturního a společenského vývoje. Podrobněji se zabývá zhodnocením architektonických a uměleckých směru, jež v tomto období ovlivňovaly zahradní architekty a jejich tvorbu. Avšak především se práce zaměřuje na charakterizování zahrady vznikající na přelomu 19. a 20. století. Rozebírá kompozice a typické prvky pro jednotlivé stavební objekty. Časově se soustředí na konec 19. století a do vzniku první Československé republiky. Jako modelový objekt byl vybrán park Na Vinici v Pardubicích od zahradního architekta Františka Thomayera. Park byl podrobně analyzován, jak z historického vývoj, tak jeho současný stav. Na dosud podrobně neprobádaném parku byly aplikovány principy obnovy historických objektů za použití dostupných metodik na obnovu historických zahrad. Metodiky použité při vytváření studie byly uzpůsobeny podle dostupných archivních pramenů a současnému stavu vybraného objektu. Na základě relevantních metodik a vypracované studie, práce formuluje možné zásady, který by měly být dodržovány při současných úpravách zahrad a parků vzniklých na přelomu 19. a 20. století.
Podoba venkovské architektury v 19. století v Čechách na Moravě a ve Slezsku. Lidová nebo venkovská?
Hůrková, Ludmila
Chápání pojmu lidová architektura a stavitelství se v posledních desetiletích zvláště v okruhu odborníků, kteří se tímto projevem lidové kultury zabývají, velmi proměňuje. Co je příčinou této proměny a z čeho vychází? Příspěvek shrnuje vývoj tohoto odborného termínu v průběhu uplynulých dvou století a na počátku nového tisíciletí, a to zejména od osmdesátých let 19. století, kdy se zájem o venkovské stavitelství výrazně zvýšil, po úvahy autorů, kteří se tímto tématem zabývají v posledních desetiletích.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.